Grill to jeden z nieodłącznych elementów letnich spotkań w gronie rodziny i znajomych. Powszechnie uważa się, że potrawy grillowane są dietetyczne. W trakcie procesu w mięsie i produktach mięsnych w wyniku wytopu zmniejsza się zawartość tłuszczu o ok. 5-20%. Należy jednak pamiętać , że nieprawidłowe opiekanie może być szkodliwe dla naszego zdrowia! W żywności w takich procesach jak grillowanie, smażenie czy wędzenie powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które wpływają niekorzystnie na nasz organizm. Mają one silne właściwości genotoksyczne, mutagenne oraz kancerogenne.
Decydując się na grillowanie powinniśmy zwrócić uwagę na kilka zasad istotnych dla naszego zdrowia:
- używać odpowiedniego węgla np. węgla drzewnego lub brykietu (nie zawierają żywicy, która spalając się emituje związki rakotwórcze),
- produkty należy przygotowywać na specjalnych tackach lub w foliach aluminiowych, zabezpieczamy w ten sposób żywność przed wieloma toksycznymi związkami pochodzącymi m.in. ze spalania się kapiącego na węgiel tłuszczu,
- marynujmy mięso, gdyż oprócz walorów smakowych przyprawy posiadają też właściwości antyutleniające przez co zapobiegają niepożądanym reakcjom chemicznym,
- spożywając mięso lub rybę z grilla pamiętajmy o warzywach, które możemy zjeść w np. w formie sałatki lub grillowanych warzyw,
- unikajmy ciężkich sosów na bazie majonezu lub śmietany,
- należy pamiętać, że zarówno surowe jak i zbyt przypieczone mięso może być dla nas szkodliwe.