Patrycja Niejadlik
DIETETYK
Od 02.01.2023 będzie przyjmowała w naszej przychodni Pani Dietetyk Patrycja Niejadlik
Godziny przyjęć
Piątek 15:00- 20:00
Rejestracja 34 358 27 80, 605 602 951
OLESNO, UL. LIPOWA 5
Jestem dietetykiem klinicznym oraz pediatrycznym (dziecięcym). Ukończyłam studia magisterskie z dietetyki klinicznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach.
W moich pracach naukowych badałam wiedzę żywieniową kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS) oraz analizowałam problemy żywieniowe dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu.
Na codzień zajmuję się:
W swojej praktyce dietetycznej nie tylko dążę do tego, aby pacjenci w trakcie naszych wizyt poradzili sobie z dolegliwościami/nurtującymi pytaniami, z którymi do mnie przychodzą, ale również, abyśmy wypracowali trwałe, zdrowe nawyki żywieniowe na całe życie. Zdrowa dieta, nawet w najbardziej nieprzyjemnych jednostkach chorobowych nie musi oznaczać czegoś strasznego, skomplikowanego, Nie trzeba wydawać na nią ogromnych pieniędzy i kupować żywności, której nigdy wcześniej nawet nie znaliśmy. Czasem wystarczy zmienić dosłownie kilka drobnych przyzwyczajeń żywieniowych:)
GODZINY OTWARCIA GABINETU
Piątek 15:00- 20:00
REJESTRACJA TELEFONICZNA
605 602 951
ZADZWOŃ 605 602 951 ZAPYTAJ O SZCZEGÓŁY
Właściwy sposób odżywiania znacząco wpływa na ogólny stan zdrowia, w tym również stan zdrowia jamy ustnej. Poprzez wpływ na mikrobiom jamy ustnej może zwiększać lub zmniejszać ryzyko próchnicy. Do głównych czynników próchnicotwórczych zaliczane są łatwo fermentujące węglowodany proste: glukoza i fruktoza oraz wybrane dwucukry: sacharoza i maltoza. Stanowią one pożywkę dla bakterii kariogennych znajdujących się na płytce nazębnej. W wyniku procesów metabolicznych przekształcane są w kwasy powodujące demineralizację tkanek zęba. Skład posiłku może mieć istotny wpływ na próchnicotwórczy potencjał fermentujących węglowodanów. Zawartość tłuszczu i białka zmniejsza ich kariogenne działanie.
Grill to jeden z nieodłącznych elementów letnich spotkań w gronie rodziny i znajomych. Powszechnie uważa się, że potrawy grillowane są dietetyczne. W trakcie procesu w mięsie i produktach mięsnych w wyniku wytopu zmniejsza się zawartość tłuszczu o ok. 5-20%. Należy jednak pamiętać , że nieprawidłowe opiekanie może być szkodliwe dla naszego zdrowia! W żywności w takich procesach jak grillowanie, smażenie czy wędzenie powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które wpływają niekorzystnie na nasz organizm. Mają one silne właściwości genotoksyczne, mutagenne oraz kancerogenne.