plende

Slajder dodadkowy

PORADNIA DIETETYCZNA

inż. Agnieszka Midek
DIETETYK

BEZPŁATNE BADANIA 29.03.2019 r. GODZ. 11:00-19:00

Podczas krótkiego spotkania wykwalifikowany dietetyk przeprowadzi badanie składu ciała z wykorzystaniem profesjonalnego analizatora.
Ilość miejsc ograniczona!
Zarezerwuj termin już dziś!

Rejestracja : 34 358 27 80, 605 602 951
OLESNO, UL. LIPOWA 5

 

Pierwsza wizyta:

Na pierwszej wizycie przeprowadzamy dokładny wywiad zdrowotny oraz żywieniowy, analizujemy przyniesione wyniki badań i opisy konsultacji od innych specjalistów, wypisy ze szpitali oraz wykonujemy analizę składu ciała za pomocą analizatora składu ciała. Na podstawie zebranych podczas wywiadu informacji poznajemy zwyczaje żywieniowe, nawyki, preferencje i umiejętności kulinarne pacjenta, aby dzięki temu jak najlepiej dobrać program żywieniowy. Na wizycie pacjent otrzymuje zalecenia żywieniowe. Wspólnie z pacjentem planujemy rozkład posiłków w ciągu dnia. Następnie układamy 14-dniowy jadłospis wraz z przepisami, który w ciągu 7-10 dni przesyłamy mailowo. 

 

1. Jak przygotować się do wizyty (informacje dla pacjentów) 

  • zarezerwować termin (numer telefonu gabinetu stomatologicznego)
  • wypełnić FORMULARZ ONLINE pierwszej wizyty dostępny na stronie internetowej akademia-diety.pl lub przyjść 10 minut wcześniej i wypełnić go na miejscu
  • zebrać aktualne wyniki badań; w przypadku ich braku oraz w wyniku występujących dolegliwości jest możliwość ustalenia zakresu badań podczas wizyty.
  • Wyniki badań wskazane do wykonania/przyniesienia na pierwszą wizytę:
  • OB, morfologia + rozmaz krwi (najlepiej manualny),
  • poziom glukozy,insuliny na czczo
  • lipidogram: cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy
  • enzymy wątrobowe (AspAT, ALAT, GGTP)
  • elektrolity (Mg, Ca, Na, K)
  • TSH,anty-TPO
  • kreatynina, eGFR
  • poziom kwasu moczowego,
  • mocz – badanie ogólne

 

ANALIZA SKŁADU CIAŁA METODĄ BIA

W poradni dietetycznej pomiar jest dokonywany przy wykorzystaniu bioimpedancji elektrycznej (BIA). Jest to metoda wykorzystywana do oceny składu ciała, która polega na pomiarze przepływu prądu przez tkanki organizmu. Pomiar składu ciała za pomocą impedancji bioelektrycznej to metoda nieinwazyjna i bezpieczna.

 

Zasady przygotowania się do pomiaru

  1. ostatni posiłek powinien zostać zjedzony 3 godziny przed pomiarem
  2. co najmniej 12 godzin  powinno upłynąć od ostatniego intensywnego wysiłku fizycznego
  3. jeżeli to możliwe, przed wykonaniem pomiaru należy oddać mocz
  4. w celu uzyskania powtarzalności pomiarów, powinno wykonywać się je zawsze o tej samej porze

 

Ważna wiadomość dla kobiet

Zawartość wody w ciele kobiety ulega częstszym zmianom niż w ciele mężczyzny. 

Jest to spowodowane przez cykl miesiączkowy. Okres menstruacyjny będzie więc miał wpływ na wynik pomiaru tkanki tłuszczowej. Zatrzymywanie wody w organizmie w tym okresie może spowodować zwiększenie masy ciała z dnia na dzień, powodując dodatkowe zmiany w wynikach pomiaru składu ciała. Jeśli wizyta wypada w czasie trwania menstruacji, zalecane jest przesunięcie terminu spotkania lub wykonanie pomiarów w późniejszym terminie (po uzgodnieniu telefonicznym). Zmiany hormonalne w trakcie menopauzy również mogą być przyczyną zwiększonego zatrzymywania wody w organizmie i fluktuacji w wynikach pomiaru składu ciała.

 

 

   GODZINY OTWARCIA GABINETU

Ustalane telefonicznie

  REJESTRACJA TELEFONICZNA

605 602 951 

 

ZADZWOŃ 605 602 951 ZAPYTAJ O SZCZEGÓŁY

CZYTAJ WIĘCEJ

Dietetyk  inż. Agnieszka Midek

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kierunek ierunek Żywienie Człowieka. Kontynuuje naukę na studiach magisterskich na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka. W swojej pracy inżynierskiej opracowała model poradnictwa żywieniowego dla osób z nadwagą i otyłością. Przeanalizowała krok po kroku etapy redukcji oraz stabilizacji masy ciała po schudnięciu. W trakcie studiów odbyła praktyki w Akademii Diety Zuzanny Cybulskiej, gdzie aktualnie pracuje. Doradza jak się odżywiać aby zachować zdrowie i sprawność fizyczną. Po każdej wizycie wnikliwie analizuje spotkanie i ustala plan działania komponując program żywieniowy dla pacjenta. Do każdego pacjenta podchodzi indywidualnie uwzględniając jego stan zdrowia i styl życia. Komponując plan żywieniowy uwzględnia również możliwości i umiejętności kulinarne. Stale pogłębia swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach, warsztatach i konferencjach żywieniowych.

 

KURSY I STAŻE:

07.2016 r. - aktualnie- praktyka zawodowa w Akademii Diety Zuzanny Cybulskiej we Wrocławiu

04.05.2017r. - aktualnie - Przychodnia Lekarzy Specjalistów i Stomatologów "Vita" we Wrocławiu 

01.08.2017r. - aktualnie Centrum Wspierania Płodności we Wrocławiu 

30.07.2017r. - Certyfikat Akademii Dietetyki Klinicznej "Prowadzenie pacjentów z chorobami tarczycy, PCOS, insulinooporności wg. Evidance Based of Nutrition". 

05.04.2017 r. – udział w konferencji naukowej „Wpływ jakości środowiska na zdrowe żywienie człowieka” 

19.11.2016r. Certyfikat z "Interpretacji wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka"

17.09.2016 r.- Certyfikat  „Immunodiagnostyka alergii i nietolerancji pokarmowych” Cambridge Diagnostics (Polska)

 

 

 

 

 

Właściwy sposób odżywiania znacząco wpływa na ogólny stan zdrowia, w tym również stan zdrowia jamy ustnej. Poprzez wpływ na mikrobiom jamy ustnej może zwiększać lub zmniejszać ryzyko próchnicy. Do głównych czynników próchnicotwórczych zaliczane są łatwo fermentujące węglowodany proste: glukoza i fruktoza oraz wybrane dwucukry: sacharoza i maltoza. Stanowią one pożywkę dla bakterii kariogennych znajdujących się na płytce nazębnej. W wyniku procesów metabolicznych przekształcane są w kwasy powodujące demineralizację tkanek zęba. Skład posiłku może mieć istotny wpływ na próchnicotwórczy potencjał fermentujących węglowodanów. Zawartość tłuszczu i białka zmniejsza ich kariogenne działanie.

Grill to jeden z nieodłącznych elementów letnich spotkań w gronie rodziny i znajomych. Powszechnie uważa się, że potrawy grillowane są dietetyczne. W trakcie procesu w mięsie i produktach mięsnych w wyniku wytopu zmniejsza się zawartość tłuszczu o ok. 5-20%. Należy jednak pamiętać , że nieprawidłowe opiekanie może być szkodliwe dla naszego zdrowia! W żywności w takich procesach jak grillowanie, smażenie czy wędzenie powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które wpływają niekorzystnie na nasz organizm. Mają one silne właściwości genotoksyczne, mutagenne oraz kancerogenne. 

Przychodnia na zdjęciach